WHO:n ja The International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) järjestämän maailmanlaajuisen kampanjan tavoitteena on turvata lasten ja nuorten näönhuolto sekä saada vanhemmat, huoltajat ja kasvuikäiset itse ymmärtämään ruutuajan supistamisen ja ulkoilun merkitys silmien ja näön suojelemisessa. Silmäsäätiö järjestää 10. lokakuuta yleisölle avoimen tilaisuuden lasten ja nuorten näkökyvyn muutoksista Suomessa.
Silmäsäätiön järjestämässä Maailman näköpäivän tilaisuudessa Suomen johtavat silmälääkärit ja tutkijat esittelivät silmälääketieteen lapsia ja nuoria koskevia viimeisimpiä tutkimustuloksia ja käytännön havaintoja kolmen pääteeman kautta.
- Likinäköisyys lisääntyy – mistä se johtuu ja kuinka sitä voidaan torjua? LT, silmätautien erikoislääkäri, ylilääkäri Niko Setälä, Keski-Suomen keskussairaala.
Kehittyneissä Aasian maissa 20-vuotiaista jo 90% on likinäköisiä. Suomessa vastaava luku on 23,5%. Koulunsa Suomessa aloittavista lapsista kuitenkin vain noin viitisen prosenttia on likinäköisiä. Tunnettuna likinäköisyyttä lisäävänä tekijänä on intensiivinen lähityö, kuten esimerkiksi älypuhelimen käyttö. Tutkimusten mukaan liikunnalla ja ulkoilulla on keskeinen merkitys lasten ja nuorten näkökyvyn heikkenemisen ehkäisyssä.
– Lasten jatkuva älypuhelimien käyttö, ilman silmän rasitusta palauttavaa ulkoilua johtaa likinäköisyysriskin merkittävään kasvuun. Epäterävän kauas näkemisen lisäksi likitaitteisuuden seurauksena voi kehittyä myös silmän rakenteellisia muutoksia. Likitaitteisuus lisää riskiä silmänpohjan rappeumalle, verkkokalvon irtaumalle, glaukoomalle ja harmaakaihille. Lapsia tulisi kannustaa ja ohjata pois ruudun äärestä ja ulkoilemaan, jolloin silmillä on aikaa palautua intensiivisestä lähityöskentelystä aiheutuvasta rasituksesta”, ylilääkäri Niko Setälä kertoo.
- Kymmenen kysymystä lasten silmistä – pitääkö olla huolissaan?
Ylilääkäri, silmätautien erikoislääkäri Päivi Lindahl, HUS Silmäklinikan Lasten yksikön vastuulääkäri.
Lapsen silmän sairaus, joka merkittävästi vaikuttaa näkemiseen, voi tulla vanhemmille yllätyksenä. Näköjärjestelmän kehittyminen ja muovautuminen varhaislapsuudessa on monitahoinen ja häiriöille altis kehityskulku, joka etenee yhdessä aivojen hermoston kehityksen kanssa. Lasten elintapoihin vaikuttamalla, näkövikojen ja silmäsairauksien seulontaan sekä vaikuttavaan hoitoon panostamalla vähennetään näkövammaisuutta.
– Tänä päivänä useat kysymykset nousevat esiin lasten ja nuorten näkökyvyssä. Ovatko oireet tai havainnot lapsen silmissä merkityksellisiä ja mistä ei ole tarpeen olla huolissaan? Miksi neuvolan seulontatutkimukset ovat tärkeitä? Jäävätkö leikki-ikäisen silmälasit pysyviksi? Miksi oireettoman silmänsisäisen tulehduksen järeä lääkehoito on tärkeää? Onko ruutuajan vähentäminen välttämätöntä tai edes realistista. Näihin kysymyksiin vastauksia antaa HUS Silmäklinikan Lasten yksikön vastuulääkäri, Päivi Lindahl.
- Keskosuus ja näkökyky Silmätautien erikoislääkäri, väitöskirjatutkija Maarit K. Kulmala, Helsingin Yliopisto
Keskosen verkkokalvosairaus (retinopathy of prematurity = ROP) on yleisin ehkäistävissä oleva, näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus. Suuri osa keskosen verkkokalvosairauden muutoksista paranee itsestään ilman toimenpiteitä. Hoitoa annetaan, jos muutokset etenevät vaiheeseen, jossa riski verkkokalvon irtaumalle on merkittävä. ROP-muutosten ilmaantumisnopeudesta, sijainnista ja vaikeusasteesta riippuen hoitona voidaan käyttää laserhoitoa tai verisuonten kasvutekijää estävää vasta-ainetta lasiaispistoksena. Joissain tapauksissa keskosen verkkokalvosairautta hoidetaan sekä laserhoidolla että lasiaispistoksilla.
90-luvulla alkaneiden keskosten verkkokalvosairauksien seulonnat ovat johtaneet hyviin tuloksiin. Lisäksi on kehitetty hoitomuotoja, joilla voidaan ehkäistä keskosten vaikeitakin silmäsairauksia, Maarit K. Kulmala kertoo.
Silmäsäätiön Maailman Näkö päivänä järjestämä tilaisuus taltioitiin. Tallenteet tulevat näkyville Silmäsäätiön sivuille.
Aiheesta muualla:
Potilaan lääkärilehti 8.10.2024: Silmälääkäritkin haluavat lapset irti älypuhelimista
Helsingin Sanomat 18.10.2024 :https://www.hs.fi/paivanlehti/18102024/art-2000010747867.html
Yle Svenska netti 11.10.24: https://svenska.yle.fi/a/7-10065289
MTV3 Viiden jälkeen:https://www.mtv.fi/lyhyet/bdaeb2a88027d85b8f0d